Nieuws

Weigelia

De Weigelia is een bladverliezende sierheester en is een geslacht van de kamperfoeliefamilie. De struik bloeit in het voorjaar met prachtige roze, rode of witte klokvormige bloemen. Wil je een Weigelia kopen, kijk dan even welke soort je koopt. Er zijn namelijk vele varianten en afhankelijk van de soort kunnen ze ongeveer 0,5 – 3 meter hoog worden. Heb je niet veel plek, dan wil je natuurlijk geen 3 meter hoge Weigelia planten. De Weigelia is prachtig als je hem als haag plant. Je kunt dan vanaf mei tot juni genieten van een pracht aan bloemen.

Lees meer...
Valeriaan

Zoek je een plant die niet alleen mooi is, maar ook geneeskrachtige eigenschappen heeft? Kies dan een Valeriaan. Deze kruidachtige plant stamt uit de Kamperfoeliefamilie en de naam stamt af van het Latijnse Valere, wat “gezond zijn” betekent. Valeriaan bloeit geurend van juni tot en met augustus met vele witte of roze bloemen. De Valeriaan kan ongeveer 1,5 meter hoog worden. Naast de “Echte Valeriaan” is er ook de “Rode Valeriaan” met vele rode bloemetjes. Deze Valeriaan wordt ongeveer 60-80 centimeter hoog en is ook zeer geschikt als snijbloem.

Lees meer...
Tijm

Een van de meest bekende kruidenplanten is Tijm. Tijm is een houtachtige plant met een aromatische geur die je veelal ziet in het Middellands Zeegebied en Azië. In Nederland kun je bij veel tuincentra Tijm kopen. Maar ook bij veel supermarkten tref je Tijm aan. Er zijn vele soorten Tijm verkrijgbaar. Zo is er de Echte Tijm, de Kleine en Grote Tijm, de kruipende Tijm, een laag bij de grond blijvende plant en de Citroen Tijm, een Tijm soort die naar citroen ruikt en smaakt.

Lees meer...
Scabiosa

Als je een plant met mooie bloemen zoekt, kijk dan eens naar de Scabiosa. Deze plant is er in meer dan 100 soorten en verkrijgbaar in blauwe, paarse en dieprode bloemen. De bloemen lijken een beetje op speldenkussens. De Nederlandse naam van Scabiosa doet haar geen recht aan, ze wordt namelijk schurftkruid genoemd. De naam heeft echter totaal niets te maken met de huidziekte schurft. Gelukkig is er ook een andere naam voor haar bedacht: duifkruid. De bloemen doen namelijk denken aan een duif die zijn veren heeft opgezet.

Lees meer...
Nemesia

Wil je een mooie borderplant in de tuin die weelderig bloeit met witte, gele, blauw, roze of oranje bloemetjes, dan is de Nemesia een goede keuze. Deze éénjarige plant vindt haar oorsprong in Afrika en is familie van het Helmkruid. Van een afstand gezien heeft de Nemesia met haar fleurige bloemen wel wat van de Lobelia weg. Als je echter dichtbij kijkt, dan lijken haar bloemen op die van een Orchidee. De plant kan circa 20 – 60 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden. Ga je de Nemesia kopen, dan weet je zeker dat haar vrolijke bloemen elk balkon of elke tuin zullen opfleuren.

Lees meer...
Klaver

Een van de bekendste planten in Nederland is de klaver. De klaver stamt uit de vlinderbloemfamilie en kent meer dan 200 soorten, waarvan de rode en witte klaver in Nederland toch wel het meest bekend is. Je treft de plant vaak aan in grasvelden. Hij vermenigvuldigt zichzelf snel doordat hij over de grond kruipt en daar op de knopen opnieuw wortelt. Op deze manier kunnen er hele klavervelden ontstaan wat natuurlijk in de zomer een prachtig gezicht is, maar niet zo fijn als je een mooi gazon hebt dat onder druk komt te staan door de woekerende klaver.

Lees meer...
Silene

De Silene is een plant uit het geslacht van de Anjerfamilie. De plant heeft zijn naam te danken aan Seilenes, in de Griekse Mythologie de opvoeder van Bacchus, de god van de wijn. Seilenes wordt in afbeeldingen vaak met een dikke buik getoond. Diezelfde dikke buik zie je ook bij een aantal soorten van de Silene plant terug. Er zijn honderden soorten Silene en de voornaamste kleuren die je bij de Silene zult zien zijn wit, roze, lila en paars.

Lees meer...
Escallonia

De mooie Escallonia is een langbloeiende heester die met zijn prachtige bloemetjes menig tuin verrijkt. De Escallonia bestaat er in diverse soorten, van rozerood tot donkerrood en van wit tot roze bloemetjes. De bloemen geuren heerlijk en trekken bijen aan. De verschillende soorten Escallonia’s verschillen ook qua grootte en hoogte van elkaar. Zo kan de “Donard Seedling” een hoogte van 250 centimeter bereiken en is “Red Dream” een laagblijvende soort, die dus ook uitermate geschikt is voor bloembakken op het balkon. Ga je een Escallonia kopen, dan dien je dus wel met de ruimte die je hebt rekening te houden.

Lees meer...
Deutzia

De mooie Deutzia is een sierheester die tot een meter hoog kan worden. Deutzia wordt ook wel bruidsboeket genoemd, omdat de plant met haar mooie witte of roze bloemen op een bruidsboeket lijkt. Oorspronkelijk stamt de plant uit landen als Mexico, de Filipijnen en Oost-Azië en is familie van de hortensia. Een Deutzia wordt nog weleens verward met andere plantsoorten als Jasmijn, maar je kunt het verschil meteen aan de stengel zien. De Deutzia heeft namelijk een holle stengel. De stengel van de Jasmijn is gevuld met merg.

Lees meer...
Berenklauw

De berenklauw is een plant die je in Nederland vaak in het wild aantreft. Hij dankt zijn naam door de bladeren die de vorm van een klauw hebben en hoort tot de schermbloemfamilie.

In Nederland kom je vaak de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw tegen. De gewone berenklauw groeit 90 – 150 centimeter hoog en je ziet hem vaak aan dijken, graslanden en in bossen. Eigenlijk is de berenklauw een onkruidplant, omdat hij enorm snel groeit. De steel van de berenklauw is behaard en de plant bloeit van juni tot oktober met witte bloemetjes.

Lees meer...